En kaka i ugnen

Sommarlängt och hallonbullar!

Av enkakaiugnen - 2015-05-11 21:56


En underskattad känsla är längtan. Kanske framför allt när den tar slut, när man är framme. Men det är så, det är inte värt lika mycket om man inte hunnit längta tillräckligt mycket efter det man vill ha. Sommaren har man ganska gott om tid att längta till. Men snart, alldeles snart är det läge att återigen sitta på flotten i skogstjärnen, nästan ensam och bara vara. Bara sugas in i allt det fina runt omkring och äta en till hallonbulle. Det längtar jag till.

 

Hallonbullar (eller blåbärsbullar)
150 g smör
5 dl mjölk

2 tsk stött kardemumma

50 g jäst (1 paket)

1 dl strösocker

½ tsk salt

Ca. 13 dl vetemjöl


Fyllning:

150 g mandelmassa

75 g rumsvarmt smör

2 tsk stött kardemumma

3 dl blåbär eller hallon

1 msk potatismjöl


Ägg och pärlsocker till pensling


Gör så här:

1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Rör ner kardemumman.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av smörmjölken. Häll sedan i resten av vätskan.

3. Rör ner socker, salt och sist mjölet, lite i taget.

4. Arbeta degen smidig ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

5. Lägg en bakduk över degen och låt jäsa i ca. 30 minuter.


Fyllning:

1. Finriv mandelmassan och blanda med smör och kardemumma. Blanda ordentligt.

2. Blanda bären med potatismjölet.


6. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca. 30x40 cm.

7. Bred över mandelmassefyllningen och strö bären över rektanglarna.

8. Vik ihop degen från ena långsidan till lite över mitten och vik sedan den andra långsidan över den första invikna.

9. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna varje remsa till en tjock tråd och forma till en knut. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och plåtarna och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca. 8-10 minuter mitt i ugnen.

Låt bullarna svalna på galler.

Servera dom helst lite varma, och ha fler än en till varje person. Dom tar slut fort.

     

 
 
godisgrisen

godisgrisen

14 juli 2015 10:17

Det ser jättegott ut!!

Kika gärna in på min sida med, jag delar med mig av recept med mera :)

http://https://godisgrisen2014.wordpress.com

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards