Ett av mina favoritprogram är Morgonpasset i P3. Ett beroende som jag delar med en hel del andra, dagarna blir så mycket mer lättstartade med dom. Hanna, som är ett stående inslag i programmet, har en blogg också - här finns den. Det behövs fler som Hanna som syns och hörs. Nu skulle ju det här inte handla om henne, utan om saffranssemlor. Dom pratade nämligen om olika typer av lussebullar på radion häromdan och fick mycket kritik för att vara för liberala i sitt lussebulleätande. De flesta tyckte att man inte får mixtra och prova sig fram med lussebullar, men här är ändå en variant med saffransdeg som bas. Receptet är från förra året och jag serverade dem med lingongrädde. Jag tyckte själv att det blev jättegott, även om jag i år är helt såld på de vanliga bullarna. Men de är väl värda ett försök, det blir ju liksom lite roligare när det händer nåt med bullarna också. Här är receptet.
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde
(till pensling)
Fyllning:
3 dl vispgrädde
½-1 dl lingonsylt
100 g mandelmassa
1 msk mjölk
Gör så här:
Fyllning (till 10 st semlor):
100 g finriven mandelmassa
1 msk mjölk
3 dl vispgrädde
½-1 dl lingonsylt (beroende på sylt och smak)
Gör så här:
1. Skär av locket på semlorna och gröd ur en tesked inkråm av bullen. Lägg det i en skål.
2. Finriv mandelmassan och lägg den i skålen med inkråmet. Mosa ihop med mjölken. Fyll bullarna med blandingen.
3. Vispa grädde och tillsätt lingonsylten lite i taget och smaka av. Det beror på vilken sorts sylt man har, hur mycket man ska ta. Söta med socker om det blir för esk av lingonen.
4. Spritsa eller bred ut grädda på varje bulle och toppa med locket.
Lite florsocker på det så är man hemma sen.