Nej, nu kör vi lite choklad. Eller mycket choklad rättare sagt. Och lite maräng och digestive på det. All in alltså. De här muffinsarna är så grymt goda och passar extra bra till riktigt starkt kaffe. De blir dessutom väldigt fina med de brända marängtopparna. Bake away! (Receptet kommer från "The hummingbird bakery").
30 g mörk choklad, finriven
5 digestivekex, mosade till smulor
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3, 25 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 msk bakpulver
1/4 tsk salt
2 stora ägg
2, 25 dl standardmjölk
Maräng:
2,25 dl strösocker
4 äggvitor
Chokladrutor till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Lägg smör, mjöl, kakao, socker, salt och bakpulver i en bunke eller matberedare. Vispa ihop ingredienserna till en finkornig bladning, med elvisp eller i matberedare.
2. Vispa ihop ägg och mjölk för hand och häll ner det mesta av det i bunken. Vispa ihop till en slät smet och tillsätt den sista äggmjölken. Vispa till det är en slät smet.
3. Fyll formarna med smeten till 2/3. Strö över lite digestivesmulor och chokladriv på muffinsarna.
4. Grädda i ca. 20-25 minuter, känn med en sticka att de är klara.
Ta ut muffinsarna och låt dem svalna. Medan de svalnar gör man marängen:
5. Häll sockret och 1 ½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka upp och koka i ca. 8 minuter. Rör om då och då så inte sockret fastnar i botten.
6. Vispa under tiden äggvitorna till ett skum, gärna i matberedaren.
7. När sockerlagen kokat klart så häll i den lite i taget i äggviteskummet medan du vispar. Vispa sedan ytterligare en stund.
8. Bred ut marängen på de kalla muffinsarna. Spritsa eller bred ut med en lilleman/slickepott och gör gärna små toppar i marängen. Slår man lite försiktigt på marängen så följer den med upp när man drar upp det man slår med.
9. Sätt ugnen på grill och ca. 225-250 grader. Ställ in muffinsarna igen i några sekunder, så att topparna får lite färg. Börja inte med något annat medan du väntar för det går jättefort!
Garnera med chokladbitar och digestivesmulor. Klart!