I helgen hälsade vi på Eriks lilla familj som numer är ganska stor. Och paj bakade vi. Det fick bli en äppelpaj och i receptväg var det ett ihopplock från olika recept. Tycker det är lite kul att baka så, att hitta en fyllning man tror på någonstans, få tag i en pajdeg i någon annan kokbok och så kombinera ihop dem med ett havreströssel överst. Eller hitta på lite själv, men ha grunden i ett recept. Det blir liksom mer kreativt då, men det blir ändå bra. Här freestylade vi lite på fyllningen men utgick från Leilas recept på smulpaj. Jag gjorde också en snabb pajbotten genom att helt enkelt ta lite av smulpajen och trycka ut den till en tunn pajbotten i formen. Det funkade oväntat bra! Här är resultatet.
Äppelpaj
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Skala, kärna ur, dela och skiva äpplena i skivor.
2. Stek dem mjuka i smör och krydda med kanel och socker.
3. Rör ner äppelmoset och smaka av fyllningen.
4. Nyp ihop socker, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.
5. Ta lite av degen och tryck ut i botten på en pajform (ca. 22 cm i diameter) så det blir en tunn pajbotten. Förgrädda i ca. 10 minuter.
6. Ta ut, häll i äppelfyllningen och fördela därefter ut resten av smulpajen ovanpå fyllningen.
7. Grädda pajen tills den fått lite färg, ca. 25 minuter.
Servera med vaniljsås, grädde eller glass!