Har letat efter ett brödrecept med bovete, som inte tar alltför lång tid att svänga ihop. Hittade det hos "Jag ska baraa" och det blev riktigt bra. Ändrade lite och gjorde som jag själv tyckte och brödet fick en fin skorpa, höll ihop jättefint och smakade så gott! Bättre än förra limpan, det blir mindre grynigt av bovetemjöl tycker jag. Här är receptet.
Bovetelimpa 1 st
½ dl linfrön
1 dl solroskärnor
½ dl russin
½ dl hasselnötsmjöl (om man vill)
1 nypa salt
1 1/2 tsk bikarbonat
5 dl bovetemjöl
1 ½ dl havremjöl (glutenfritt)
3 dl filmjölk
3 dl turkisk yoghurt (eller fil)
½ dl sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
1. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
2. Blanda fil, yoghurt och sirap.
3. Rör ihop allt till en smet.
4. Klä en brödform med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Strö lite solrosfrön över (eller andra frön).
5. Grädda i ca. 40 minuter (till en innetemperatur på 96 grader). Håll koll så det inte bränns, sänk i så fall temperaturen lite.
Låt svalna lite och sen är det bara att gå loss och provsmaka!