Hittade en hallonkaka med glasyr på Underbaraclaras.se och kunde bara inte glömma den. Den såg så god ut! Så då bakade jag den istället. Ett bra val visade det sig för den var riktigt go också! Fick använda rapsolja istället för solrosolja så den fick en lite nötigare smak men det blev bra ändå. Piffade också till den med lite citron i glasyren och lite mosade hallon på toppen. Här är receptet, från Underbaraclara.
Hallonkaka med glasyr ca. 24 små bitar (kan ju bli så många man vill beroende på hur man skär)
100 smör,
2 ägg,
2 dl socker,
1 dl solrosolja,
2 msk mjölk,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
2 tsk vaniljsocker,
1 dl frysta hallon
Glasyr:
1 dl färska eller frysta hallon,
50 g smör,
1 msk vaniljsocker,
Ev. en skvätt pressad citron
3 dl florsocker, kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smör i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Tillsätt det smälta smöret, oljan och mjölken.
4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen bunke.
5. Blanda ihop innehållet i de två bunkarna. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med äggsmet, vispa inte.
6. Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 cm stor) med bakplåtspapper och häll smeten i den.
Fördela frysta hallon över smeten.
7. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
Glasyren:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Mosa hallonen med en gaffel och sila hallonmoset genom en finmaskig sil. Släng bort kärnorna och rör ner hallonsåsen i smöret.
3. Vispa ner vaniljsocker och florsocker. Rör ev. ner lite citronsaft.
4. Bred ut glasyren på kakan när den svalnat helt. Strö över kokosflingor.
Skär i bitar. Klart!