Bland det bästa med vintern - semlor! Nu finns det ju en hel nöjespark av variationer men jag har inte testat någon annan än originalet hittills. Är väldigt sugen på prinsessemlan, den med marsipan runt. Det kan ju inte bli fel! Men tills jag ids göra mig en sån så får jag nöja mig med dessa. Själva bullen blev riktigt bra, var rädd att den skulle bli kompakt men inte alls.
Jag brukar göra semmelbullarna när jag bakar vanliga kanelbullar och bara rulla några släta bullar utan fyllning helt enkelt. Resten blir kanelsnurror. Har utgått från mammas recept på kanelbullar, tycker det är bäst av alla de jag testat hittills och det blir riktigt bra semlor av det också. Här är receptet.
Semlor ca 30 st
150 -175 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smöret och blanda därefter ner mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över jästen och rör ut den så den löser sig.
3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget.
4. Rör därefter i mjölet, lite i taget. Arbeta degen så den blir slät.
5. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.
6. Dela degen i två lika stora delar. Dela dem i ca. 15 mindre bitar (beroende på hur stora semlor du vill ha). Runddriv bitarna till släta bullar (tryck med handflatan över dem och rör handen i en cirkel).
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca. 45 min till under bakduk tills de är riktigt stora.
Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda i ca 7-8 min.
Låt dem svalna innan du fyller dem. Jag gillar att riva mandelmassa och blanda med lite mjölk och inkråm från bullen innan jag fyller dem igen. Och inget socker i grädden! Då blir det för sliskigt. Men det är ju en smaksak.