Fick till en stunds bakande idag och testade en ny kaka. Jag bakar mest mina favoriter nu, men här är en ny typ av småkaka. Tycker den passar bra till påsk, för den gula färgen och för att citron och lemon curd känns lite vårigt på något vis. Kakorna blev riktigt goda, extra bra blev det att rulla dem i krossade mandel. Det gav liksom mer smak. Gillade konsistensen också, de blev lite saftiga och inte så torra som småkakor blir ibland. Kommer absolut göra dem igen. Här är receptet, från systrarna Eisenmans bok Vinterns söta.
Mandelkakor med lemon curd ca. 24 st
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 äggulor
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 äggvita
2 dl finhackad sötmandel
Lemon curd
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Vispa ihop smör och socker och vispa därefter ner en äggula i taget.
2. Blanda mjöl, salt och vaniljsocker och rör ner det i smeten. Forma till en smidig deg.
3. Vispa upp äggvitan lite och lägg sötmandeln i en annan skål.
4. Rulla 24 bollar av degen och rula varje boll först i äggvita och sedan i mandelhacket.
5. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck en grop i mitten av varje kaka med tummen.
6. Grädda i ca. 15 min.
7. Tryck ner varje grop lite till och fyll sedan med lemon curd. Strö lite pärlsocker över varje kaka.
8. Låt kakorna svalna på galler.
Klart!