Äntligen ett glutenfritt bröd utan mjölmix med god smak som håller ihop bra. Havremjöl är en ny favorit!
Jag testar ju titt som tätt glutenfria recept, mest för att jag mår bäst av att inte äta mjöl för ofta. Eftersom jag ändå älskar bröd så gäller det att hitta andra vägar. Sist gjorde jag det här rostbrödet och var så jäkla nöjd över att det blev så bra! Men nu har jag hittat något ännu bättre, de här frallorna är de godaste glutenfria brödet jag ätit hittills. Det bästa av allt är att det inte är någon mjölmix i, bara havregryn. Är man glutenintolerant måste man ju vara noga med att det är rena havregryn för att det ska vara glutenfritt, men jag kan ju gena lite. Här är receptet i alla fall, ni måste prova det om ni gillar frallor! Det kommer från tidningen Glutenfritt. Jo, och ursäkta kvaliteten på bilderna, hade både tidsbrist och dåligt med ljus tyvärr.
Havrefrallor med morot ca. 20 st
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
½ dl honung
1 dl neutral olja
2 morötter
1 msk havssalt
4 dl rena havregryn
8 dl havremjöl (kör havregryn till mjöl i mixern)
½ dl fiberhusk
Gör så här:
1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, honung och olja.
2. Skala och riv morötterna fint och häll ner i vätskan.
3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i vätskan.
4. Arbeta degen ordentligt, kör den gärna i maskin i ca. 5 minuter.
5. Täck med bakduk och låt jäsa ca. 45 min.
6. Forma till runda bollar med funktade händer. Kläm inte ihop frallorna för mycket.
7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa ca. 45 minuter till.
Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla frallorna med vatten och strö över havregryn. Grädda i ca. 12 minuter.
Klart!