Åh denna kärlek till mackor. Kan verkligen förstå Lasse Kronér som skrev boken 80 väldigt goda mackor och David Sundin med kamrat som gjorde en podd om samma bok. Då fokuserade dom visserligen på påläggen tror jag, här är det mer fokus på själva brödet. Äter helst nybakt bröd med bara smör eller möjligtvis med ost också. Sen ska det vara apelsinjuice till såklart. Och kaffe. Men det säger sig självt.
Åter till brödet. Ett enkelt recept som blev väldigt saftigt och gott, även om jag gärna haft brödkryddor i. Det får bli nästa gång! Här är receptet.
Frukostbröd med havregryn i långpanna
5 dl fiberrika havregryn
6 dl mjölk
50 gram smör, smält
50 g jäst
2 msk brun farin
2 tsk salt
2 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smöret och häll på mjölken, värm vätskan till 40 grader. Häll ner havregrynen i kastrullen och rör om. Låt stå och svälla i 15 minuter.
2. Smula ner jästen och rör ordentligen så det löser sig bra.
3. Rör ner brun farin och salt.
4. Häll över i en bakmaskin och tillsätt vetemjölet.
5. Arbeta den ganska lösa degeni 3-5 min eller för hand cirka 10 minuter.
6. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken.
7. Tryck/kavla ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna, (cirka 30 x 40cm). Skåra degen med mjölad kniv till jämnstora bitar och nagga med en gaffel. Slå på ugnen på 225 grader.
8. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
9. Strö över lite havregryn och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bryt brödet när det svalnat.