Finns få saker som är så svåra att fota som paj. Hur man än vrider omkring på både sig själv, kameran och pajen så ser det mest ut som någon gått bärsärk över det man bakat. Låt er inte luras av det, för den här pajen är såå god!
Ganska enkel att göra också, även om den tar en stund eftersom degen ska vila i kylen. Det är mammas recept från början och hon gör alltid äppelpaj av den, men nu kokade jag ihop rabarber istället. Funkade riktigt fint och jag hade bästa baksällskapet också, med Emilia i köket.
Bästa rabarberpajen
3-3½ dl vetemjöl
125 g smör (rumsvarmt)
1 ½ dl socker
Ca. 1 l skalad, tärnad rabarber.
Ca. 4 dl socker (beror på hur söt fyllning man vill ha)
½ tsk kardemumma
Gör så här:
Pajdeg:
1. Rör ihop smör och socker.
2. Blanda ihop med mjölet och knåda ihop ordentligt. Forma degen till en rulle, ca 4-5 cm i diameter. Plasta och lägg i kylen i ca. 1 timme.
Fyllningen:
1. Koka ihop rabarberbitarna med sockret så den tjocknar och vätskan kokas bort. Det tar ca 20 min. Rör om ofta så det inte bränner fast och smaka av i slutet. Ha i mer socker om det behövs.
Sätt ugnen på 225 grader.
4. Häll fyllningen i en pajform, ca 22 cm i diameter.
5. Ta ut rullen ut kylen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna över fyllningen. Blir det mer som smulor så funkar det lika bra.
6. Grädda tills den får en fin gyllenbrun färg mitt i ugnen, ca. 30 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Bästa pajen!